O nás

Udržení a obnovení tradičního způsobu výroby v jakém kokil odvětví je dnes
náročné kdekoliv na světě.


U nás v bananistánu je to ale mnohem, mnohem těžší než například v sousedních větších zemích,
kde věrohodné informace jak tamní tradiční prvovýrobci jsou podporovaní státem
seženete z první ruky.         

index_2.jpg

Náš příběh

Jak se říká správné kontakty utváří pohodlný život. Jenže jaké si může vytvořit malý rodinný výrobce za extra správné kontakty, když je zavřený ve výrobě min. čtyři dny v týdnu několik let a pak vyrazí unavený na trh, kde musí pro přežití prodat co nejvíce svých produktů, na kterých tvrdě dřel několik dní. Vyrábět tradičně, kdy se myslí opravdu tradičně, tak to není žádná lehká práce, protože se provádí většina úkonů ručně. Čas u tradičního způsobu, oproti komerčnímu průmyslovému, kde se mačkají jen tlačítka, je abnormálně neporovnatelný a ve smyslu výtěžnosti už vůbec. Tudíž potřeba nastavení správné  ceny pro ulehčení
a udržení tradice je u nás v ČR v nedohlednu a většina z nás prvovýrobců  se toho ani nedožije.
Podvodníci čerpají miliardy 
a malý velmi poctivý výrobce utře jako vždy nos a dře se aniž by na tom něco vydělal.

Pověsit na hřebík starý náročný způsob výroby, který se dědí po generace, není jen ztráta pro samotného výrobce a jeho rodinu ale především pro celou společnost a její děti v dané oblasti. Společně se dá lépe přežít boj z větrnými mlýny, které nám postavila do cesty svrchovanost v Praze. Mimo jiné i toto byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme my prvovýrobci společně založili před lety spolek NKOK.  Jde podle nás také o důležitý aspekt udržení tradice a kultury jídla. Uvědomme si prosím, že právě vztah k jídlu je považován kdekoli ve světě za jednu  z hlavních identit daného regionu. Pokud Vám předloží v nóbl restauraci pokrm z křepelky
z Makra na víně, nejedná se o žádné uznání a pochopení tradic. Když Vám ale čerstvě poraženou křepelku nabídne jeden
z vyhlášených chovatelů z Moravy a poradí vám, jak jí postaru výtečně připravit doma, je to tradiční a velmi cenné pro všechny! 

Náš koncept je v zásadě postaven na ochraně malých, velmi kvalitních prvovýrobců, kteří ctí náročný tradiční způsob výroby. Zrovna tak přistupují i k chovu zvířat, pěstování plodin a jiných neméně důležitých aspektů pro udržení tradic v jídle.  Intenzivně se začneme zaměřovat na kvalitní a jedinečnou osvětu, která zvýší svůj nezastupitelný význam právě prezentací na jediném vhodném místě! Hodláme lidem přinést informace o tom, jak se zdravým jídlem nakládat, jak ho správně upravovat a uchovávat. Jde o to, že v mnoha případech jde o pravý opak proti průmyslově vyrobeným potravinám! Pak přicházejí na řadu další stupně osvěty. Ty budou probíhat rovněž na místě trhů pod označením TRHY NKOK, ale také přímo na farmách, kde budou lidé a děti moci vidět, jak se pěstuje zelenina bez postřiků, výrobu masových produktů bez používání chemie, jak se vyrábí kozí sýry přímo na farmě a další jiné výroby. Zdůrazníme pečlivost a přirozenost chovu zvířat tak, aby jejich maso bylo prospěšné zdraví lidí
a mnoho dalších podpůrných akcí. Jde nám především
O PODPORU KVALITNÍHO ŽIVOTA. 

 Nám, prvovýrobcům spolku, jde o spojení se právě na takovém místě! Naši členové jsou pečlivě vybíráni, po mnoha kontrolách
a namátkových svědectvích přímo z výroben, odchoven a pěstíren, po dobu několika předchozích let. My výrobci ze spolku, jsme svědky toho, že spousta lidí neustále hledá právě naše zdravé potraviny bez syntetických látek, které vznikají poctivě, v malém
a hlavně v deklarované kvalitě. Ale na různých akcích jsme roztříštěni mezi většinu překupníků, a tudíž nedochází k uspokojivým možnostem prodeje, nutných k potřebnému přežití do dalšího týdne.

 Zcela na místě je zmínka, že každé větší město v civilizované zemi kdekoliv po světě, zaujme památkami, historií, krásou
a rovněž svou kuchyní. Na prvních příčkách sledovanosti jsou vždy kvalitní potraviny od místních jedinečných prvovýrobců.
To, co je dnes na mnoha trzích nabízeno, se z 80 % nemůže nazvat prvovýrobou. Nemnoho je takových, kteří mohou zodpovědně prohlásit: „Já opravdu vyrábím tyto potraviny, já jsem ten výrobce! Já ručím za kvalitu, zdraví a obsah syntetik! “ A tohle bychom rádi u nás změnili k lepšímu a přinesli Brnu a jiným městům Moravy, nabídku kvalitních zdravých potravin na jednom místě.